Μεταβρεφικό Τμήμα
Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μία κρίσιμη περίοδος της ζωής όπου χτίζονται τα θεμέλια της μετέπειτα ανάπτυξης. Στο Μεταβρεφικό μας τμήμα η έμφαση βρίσκεται στις εξατομικευμένες ανάγκες του κάθε παιδιού που μεγαλώνει πρωτίστως μέσα από τη φροντίδα.
Στο Μεταβρεφικό μας τμήμα οι χώροι ανταποκρίνονται στην ανάγκη των παιδιών για ασφάλεια και προστασία, αλλά και για αυτονομία, ευελιξία και ρευστότητα. Τα παιδιά έχουν πρόσβαση στο υλικό που χρειάζονται για να έρθουν σε επαφή με εναλλασσόμενα ερεθίσματα, που θα τους εξάψουν την περιέργεια και τη φαντασία, ερεθίσματα για επικοινωνία, παιχνίδι και σκέψη.
Στο Μεταβρεφικό Τμήμα Το καθημερινό πρόγραμμα των παιδιών περιλαμβάνει:

Οργανωμένες δραστηριότητες

Αυθόρμητες δραστηριότητες

Καλλιτεχνικά Εργαστήρια

Αγγλικά
Οργανωμένες Δραστηριότητες
Η μεθοδολογία μας είναι βασισμένη στην ενεργητική, βιωματική και επικοινωνιακή μάθηση, τη μέθοδο project, που αναδεικνύει την προσωπική εμπειρία, την άμεση εμπλοκή και την επικοινωνία ανάμεσα στους μικρούς κατασκευαστές της γνώσης. Τα θέματα που θα δώσουν την αφορμή για γνωστική ανάπτυξη αναδύονται από τα ενδιαφέροντα των παιδιών, που συναποφασίζουν με τον εκπαιδευτικό για τα ερωτήματα της έρευνάς τους, για τη μεθοδολογία τους, για συγκεκριμένες δραστηριότητες αλλά και για το τελικό προϊόν της δουλειάς τους. Με αυτόν τον τρόπο, τα παιδιά μαθαίνουν να σχεδιάζουν την έρευνα, διατυπώνοντας ατομικές προτάσεις. Παράλληλα, αξιοποιείται η φυσική περιέργειά τους, υποστηρίζεται η σκέψη τους και αναπτύσσεται ολόκληρο το δυναμικό που διαθέτουν. Παράλληλα οι εκπαιδευτικοί διαμορφώνουν το κατάλληλο περιβάλλον μάθησης και θέτουν μαθησιακούς στόχους (Γλώσσα, Μαθηματικά, Περιβάλλον, Δημιουργία και Έκφραση, Πληροφορική), χωρίς να ξεχνούν ότι τα παιδιά, σε αυτές τις ηλικίες, μαθαίνουν παίζοντας.
Αυθόρμητες Δραστηριότητες
Το ελεύθερο παιχνίδι ως βασικός τρόπος μάθησης και εμπέδωσης γνώσεων, αναπτύσσεται σε οργανωμένες γωνιές δραστηριοτήτων εξοπλισμένες με κατάλληλο υλικό. Πέρα από αυθόρμητη ανταλλαγή γνώσεων και εμπλουτισμού της φαντασίας και δημιουργικότητας των παιδιών, ο χρόνος αυτός τα βοηθάει να αναπτύξουν κοινωνικές δεξιότητες. Βασική μας μέριμνα είναι τα παιδιά να έχουν την ευκαιρία να κινηθούν στην αυλή του σχολείου, να έρθουν σε επαφή με το χώμα, το νερό, να σκάψουν, να παίξουν με τα φύλλα, να αθληθούν παίζοντας με μπάλες, με στεφάνια, χορεύοντας, κάνοντας τσουλήθρα.
Πρόγραμμα ORFF
Μέσω της μουσικοκινητικής, το παιδί χρησιμοποιεί δημιουργικά τη φωνή, το σώμα του και τα μουσικά όργανα. Δημιουργεί και εκφράζεται μουσικά. Φτιάχνει στίχους και τραγούδια. Γίνεται συνθέτης, εκτελεστής και μαέστρος. Ερμηνεύει τη μουσική με κίνηση, χρησιμοποιώντας το σώμα του ως εκφραστικό μέσο. Μέσα από αυτές τις δραστηριότητες, το παιδί αποκτά αυτοπεποίθηση, αίσθηση ευθύνης και συνεργασίας, αυτοπειθαρχία, πνεύμα ομαδικότητας και κοινωνικοποίησης.
Εικαστικά
Στο μάθημα, τα παιδιά έρχονται σε επαφή με φόρμες και υλικά, πειραματίζονται, εξερευνούν έννοιες που μαθαίνουν με έναν ξεχωριστό τρόπο. Εξελίσσουν έναν δικό τους τρόπο έκφρασης που έχει τους δικούς του κανόνες. Σεβόμαστε την προσωπικότητα του κάθε παιδιού και τους τρόπους με τους οποίους δημιουργεί. Στόχος μας είναι τα παιδιά να εξωτερικεύουν τα συναισθήματά τους με τρόπο δημιουργικό, να επικοινωνούν με αυτοπεποίθηση γι’ αυτό που κάνουν και να μπορούν να μοιράζονται.
Αγγλικά
Έμφαση δίνεται στο τραγούδι και το παιχνίδι, μέσα από τα οποία τα παιδιά αποκτούν ένα βασικό λεξιλόγιο και αρχίζουν να χρησιμοποιούν εκφράσεις. Η χρήση της ζωγραφικής παράλληλα αποτελεί έναυσμα για χρησιμοποίηση λεξιλογίου που περιγράφει μεγέθη, ποσότητες, χρώματα, εποχές, τρόφιμα, ζώα. Οπτικοακουστικό υλικό που συνδέεται με το πρότζεκτ της κάθε ομάδας δίνει αφορμή για σύνδεση των ενδιαφερόντων των παιδιών με την αγγλική γλώσσα.
Θέατρο Σκιών
Μέσα από παλιές παραδοσιακές παραστάσεις αλλά και νέα έργα, τα παιδιά ταξιδεύουν στον μαγικό κόσμο του Καραγκιόζη και γνωρίζουν την αγαπημένη τέχνη του θεάτρου των σκιών που είναι πάντα σύγχρονη αφού ανανεώνεται συνεχώς χωρίς να χάνει τα χαρακτηριστικά που την κάνουν μοναδική.
Δημιουργική Κίνηση
Η δημιουργική κίνηση βασίζεται σε στοιχεία του χορού και έννοιες τις οποίες τα παιδιά εξερευνούν με κινήσεις και σύντομες χορογραφίες για να εκφράσουν μια ιδέα. Αυτοσχεδιάζουν και χορεύουν, χαλαρώνουν και αισθάνονται. Τα παιδιά πειραματίζονται με το ρυθμό, την ταχύτητα, τη ροή, τις κατευθύνσεις και τα επίπεδα της κίνησης, βιώνουν έννοιες μαθηματικές (γωνιές, σχήματα, αριθμοί), έννοιες σύνθεσης, αφαίρεσης και ανάλυσης. Με την ελεύθερη κίνηση εκφράζουν τη σκέψη τους, τις επιθυμίες και τους φόβους τους. Τα παιδιά μαθαίνουν να εμπιστεύονται και να σέβονται τους άλλους και ενεργοποιούν τον αυτοέλεγχο. Ανακαλύπτουν ότι όλοι μπορούν να χορέψουν εκφραστικά, νιώθουν ικανοποίηση και χαρά και ενδυναμώνουν την αυτοπεποίθησή τους, γιατί κάθε τους κίνηση, όσο απλή κι αν είναι, είναι χορός!